Behandlingar

Vanliga frågor

Tandvårdsrädsla är en rädsla eller oro inför att besöka tandläkaren. Det kan vara en mild form av rädsla som kan leda till att man undviker att gå till tandläkaren, eller en svår form som kan innebära panikattacker och fobi för tandvård.
Om du lider av tandvårdsrädsla kan du undvika att gå till tandläkaren, vilket kan leda till att eventuella problem inte upptäcks och behandlas i tid. Detta kan i sin tur leda till mer omfattande och kostsamma behandlingar senare.
Ja, det finns olika sätt att hjälpa dig att hantera din tandvårdsrädsla. Du kan prata med din tandläkare om dina oro och rädslor och eventuellt få lugnande medel inför behandlingen. Du kan också prata med en psykolog eller söka stöd från en grupp för tandvårdsrädda.
Tandvårdsrädsla kan påverka barn på liknande sätt som hos vuxna. De kan bli rädda och oroliga inför tandläkarbesök, vilket kan leda till att de undviker att gå till tandläkaren. Barn kan även visa sin rädsla genom att bli ledsna eller vägra att gå till tandläkaren.
Det finns olika sätt att hjälpa ditt barn att hantera sin tandvårdsrädsla. Du kan prata med barnet om vad som kommer att hända under besöket och förklara för barnet att tandläkaren hjälper till att hålla tänderna friska och starka. Du kan också prata med tandläkaren om hur behandlingen kan anpassas för att göra den så behaglig som möjligt för barnet.

Tandvårdsrädsla

Tandvårdsrädsla är en rädsla för tandvård som kan manifestera sig på olika sätt. Vissa kan uppleva oro och obehagskänslor inför ett tandläkarbesök, medan andra kan uppleva panikartade känslor och undvika att gå till tandläkaren helt. Orsaken till tandvårdsrädsla kan vara känslan av att förlora kontroll, tidigare dåliga erfarenheter av tandvård, obehag över hur tandvården såg ut förr, skamkänslor gällande tändernas skick, rädsla som är överförd från andra personer, och tidig rädsla som kan påverka en person i vuxen ålder. Hur tandvårdsrädsla hos en person har uppstått kan skilja sig mellan olika individer, men ofta handlar det om känslan av att förlora kontroll eller tidigare erfarenheter.

Andra faktorer som kan bidra till tandvårdsrädsla inkluderar obehag över hur tandvården såg ut förr, skamkänslor gällande tändernas skick, rädsla som är överförd från andra personer och tidig rädsla som kan påverka en person i vuxen ålder. Många människor som har genomgått långa och smärtsamma behandlingar upplever också mer oro inför sina tandläkarbesök. Det är viktigt att inte låta rädslan ta över och att inte bortprioritera munhälsan på grund av rädsla. Om du lider av tandvårdsrädsla är det viktigt att prata med din tandläkare om det så att de kan anpassa behandlingen efter din oro.

Hur ska jag söka vård?

Det finns också möjlighet att vända sig till specialiserade tandvårdskliniker som har erfarenhet av att behandla patienter med tandvårdsrädsla. Dessa kliniker kan ofta erbjuda så kallad sedering, vilket innebär att du får en lugnande medicin innan behandlingen för att slappna av och känna dig avslappnad.

Det kan också vara en idé att prata med din tandläkare om hur du kan få hjälp med din tandvårdsrädsla. Din tandläkare kan ge dig råd och stöd och hjälpa dig att hitta en lösning som passar just för dig.

Tandvårdsrädsla är vanligt och det är viktigt att inte låta rädslan hindra dig från att vårda dina tänder och munhälsa. Genom att söka vård och hitta en lösning som passar just för dig kan du förbättra din munhälsa och öka din välbefinnande.

Lång erfarenhet av tandvårdsrädsla

Tandvårdsrädsla är en rädsla för tandvård och kan manifestera sig på olika sätt. Vissa kan uppleva oro och obehagskänslor inför ett tandläkarbesök, medan andra kan uppleva panikartade känslor och helt undvika att gå till tandläkaren. Ofta är orsaken till tandvårdsrädsla känslan av att förlora kontroll eller tidigare dåliga erfarenheter av tandvård. Andra faktorer som kan bidra till tandvårdsrädsla inkluderar obehag över hur tandvården såg ut förr, skamkänslor gällande tändernas skick, rädsla som är överförd från andra personer, och tidig rädsla som kan fortsätta att påverka en person i vuxen ålder. På Tandcentralen vill vi hjälpa dig att övervinna din tandvårdsrädsla och ge dig en så behaglig tandvårdsupplevelse som möjligt. Våra kliniker är ljusa och moderna för att skapa en avslappnad atmosfär och vi använder oss av smärtlindring för att minimera obehag. Vi försöker också att förstå våra patienter och anpassa behandlingen efter deras behov. Om du känner stor ångest inför ditt besök kan vi även erbjuda lugnande medel. Det är viktigt att inte låta rädslan hindra dig från att vårda din munhälsa, så var inte rädd att berätta om din tandvårdsrädsla när du bokar din tid. Tandhälsan är viktig och att skjuta på tandvårdsbesök kan leda till att problematik uppstår och behovet av behandling ökar.

Tandvårdsrädsla hos barn

Tandvårdsrädsla hos barn är vanligt och kan uppstå av olika anledningar, såsom dåliga erfarenheter från tidigare besök eller påverkan från rädda föräldrar. Det finns olika grader av tandvårdsrädsla hos barn, och det kan manifestera sig på olika sätt, såsom att barnet blir ledsen eller vägrar behandling, eller att det visar fysiska tecken såsom svettningar, skakningar eller häftig andning. Det är viktigt att informera tandläkaren om barnets rädsla så att behandlingen kan anpassas därefter. I vissa fall kan barnet remitteras till en pedodontist, en specialisttandläkare som är inriktad på barn- och ungdomstandvård.

Om du har frågor din tandvård kan du kontakta oss

Vi hjälper gärna till med alla dina frågor och funderingar kring tandvård. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen för din munhälsa!



    Genom att klicka på skicka-knappen godkänner du att vi sparar dessa uppgifter i vårt patientregister. Uppgifterna kommer att hanteras konfidentiellt enligt personuppgiftslagen (PUL/GDPR) och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Önskar du att vi raderar uppgifterna från vårt patientregister kan du närsomhelst kontakta oss på info@tandcentralen.se eller ringa 08-122 120 00.