Behandlingar

Vanliga frågor

En tand kan behöva dras ut på grund av t.ex. karies, parodontit (tandköttssjukdom), skada på tanden eller platsbrist i munnen.
Under en tandutdragning bedövar tandläkaren området kring tanden. Därefter lossar tandläkaren tanden från tandköttet och drar ut den med hjälp av speciella verktyg.
Tidsspannet för att dra ut en tand varierar beroende på tandens storlek och läge. En tand kan dras ut på några minuter, medan en mer komplicerad tand kan ta längre tid.
Återhämtningstiden efter en tandextraktion kan variera beroende på vad som krävs för behandlingen och hur komplicerad den var. I allmänhet kan du förvänta dig att du känner dig trött och kan ha ont i några dagar efter behandlingen. Det är viktigt att följa tandläkarens råd och instruktioner för att underlätta återhämtningen och minska risken för komplikationer. Detta kan innebära att du ska vila, inte äta viss mat eller dricka, eller använda mediciner för att lindra värken. Du kan också behöva återbesöka tandläkaren för kontroll och vidare behandling. Överlag kan du förvänta dig att återhämtningen tar några dagar till några veckor beroende på tandextraktionens omfattning och din egen hälsa.
Efter en tandextraktion är det viktigt att vänta tills bedövningen har släppt innan du äter. När bedövningen har lagt sig kan du äta som vanligt, men det kan vara bra att undvika att tugga på sidan där tanden har dragits ut. De första dagarna efter en tandextraktion kan det vara lämpligt att äta mjukare mat och att undvika varma drycker. Om det fastnar mat i såret efter en tandextraktion är det bäst att försöka skölja och gurgla bort resterna. Om det inte går kan du försiktigt använda en bomullspinne för att få bort maten. Försök att behålla blodkoaglet i såret så länge som möjligt, eftersom det hjälper till att läka håligheten snabbare utan besvär.

Tandköttskorrigering

Tandköttskorrigering är en behandling som syftar till att förbättra utseendet på ditt tandkött. Det finns olika faktorer som påverkar hur ditt tandkött ser ut, inklusive arvsanlag, munhygien, livsstil, lagningar och tandborstteknik. Sjukdomar i tandköttet och i de närliggande vävnaderna kan också påverka tandköttets utseende. Om du har för mycket eller för lite tandkött kan det vara ett estetiskt problem och skapa hygienproblem. En tandköttskorrigering kan vara lösningen för att återställa balansen mellan rött och vitt i munnen, förbättra ditt leende och höja självkänslan.

Kombinationen tandköttskorrigering och skalfasader är ett vanligt alternativ för att skapa ett leende vid omfattande obalans i munnen och vid korta framtänder.

För att bestämma om du är en lämplig kandidat för tandköttskorrigering, bör du boka en undersökning med en tandläkare. Under besöket kan du diskutera dina mål och få mer information om vad behandlingen innebär.

Tandköttskorrigering är en behandling som utförs med lokalbedövning och är smärtfri. Det är en säker och vanlig procedur inom estetisk tandvård, med låg risk för komplikationer. Att välja en tandläkare med lång erfarenhet och mycket kunskap är en bra garanti för en lyckad behandling. Efter behandlingen kan det uppstå lätt svullnad och vissa personer kan uppleva en viss smärta under några dagar. Det är viktigt att följa goda hygienrutiner för att förhindra infektioner och störningar i läkningsprocessen.

Gummy smile

Gummy smile är ett tillstånd som innebär att för mycket tandkött syns vid ett leende. Orsaken kan vara för mycket tandkött, korta tänder, kort överläpp eller överaktiva läppmuskler. För att bestämma om en tandköttskorrigering är lämplig behandling för ditt gummy smile, bör du boka en undersökning med en tandläkare. Tandläkaren kan rekommendera om du bör behandlas med tandköttskorrigering och skalfasader eller om tandköttskorrigering räcker för att uppnå önskat resultat.

Det är viktigt att det är infektionsfritt i munnen innan behandlingen påbörjas och eventuella förbehandlingar kan därför krävas. Det finns flera olika typer av tandköttskorrigeringar, inklusive att täcka blottade rotytor, avlägsna mjukvävnad och jämna ut tandköttet. Alla behandlingar utförs med vanlig tandläkarbedövning.

Om du har frågor om tandutdragning kan du kontakta oss

Vi hjälper gärna till med alla dina frågor och funderingar kring tandvård. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen för din munhälsa!    Genom att klicka på skicka-knappen godkänner du att vi sparar dessa uppgifter i vårt patientregister. Uppgifterna kommer att hanteras konfidentiellt enligt personuppgiftslagen (PUL/GDPR) och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Önskar du att vi raderar uppgifterna från vårt patientregister kan du närsomhelst kontakta oss på info@tandcentralen.se eller ringa 08-122 120 00.