Behandlingar

Vanliga frågor

Beroende på i vilken omfattning din behandling är kan det variera, men vanligt vis två besök. Den enda där vi förbereder och tar avtryck på tanden, och den andra då vi sätter fast konstruktionen.
Vi har utbildade tandtekniker och tandläkare i färgtagning som på plats tar färg med hjälp av en speciell färgskala i samråd med dig som patient.
Kronor och broar kan framställas i olika material. Vi fäster stor vikt vid estetik och lägger ner mycket tid på detta. Tandcentralen har som mål att alltid jobba med ersättningar i material som är estetiska och hållbara. Vi jobbar i första hand metall fritt, det betyder att vi använder oss av keramiska konstruktioner i Zirkonium eller Emax. Men det finns andra alternativ och en individuell bedömning inför val av material görs av din behandlande tandläkare för att säkerställa att konstruktionen och materialet som passa just dig.
Vi jobbar med den senaste tekniken! Det betyder att du som patient slipper traditionellt avtryck med massa i munnen. Istället jobbar vi med digitalt avtrycks om scannar av dina tänder, varpå en digital fil överförs med en exakt avstanning till en fräs som fräser ut dina tänder.
Beroende på konstruktionens omfattning och typ kan det antigen framställas i traditionell labb, eller med den senaste tekniken som används genom en fräs som på millimeter mått framställer efter dina tänder. Vi kan stolt meddela att vi är bland dem få kliniker i Sverige som använder den typen av teknik.
Nej, behandlingen är smärtfri eftersom du får bedövning. Vi strävar alltid efter att du skall få en smärtfri behandling.

Kronor och broar

Tandkronor är konstruktioner som ersätter den översta delen av en tand, kallad kronan. Tandkronor används vanligtvis när tanden har blivit så skadad att den inte kan repareras med en fyllning eller annan behandling. Tandkronor kan vara gjorda av olika material, till exempel metall, keramik eller komposit, och anpassas efter patientens önskemål och tandens placering i munnen.

Broar är en form av tandproteser som används för att ersätta tänder som saknas. En bro består av en eller flera tandkronor som är sammanbundna med varandra och som fästs på de tänder som finns kvar. Broar kan användas för att ersätta ett eller flera tänder och kan vara gjorda av samma material som tandkronor.

På Tandcentralen erbjuder vi högkvalitativa tandkronor och broar med fokus på att återställa din munhälsa och ditt välbefinnande. Våra duktiga tandläkare och tandtekniker arbetar tillsammans för att skapa tandkronor och broar som passar just dina behov och önskemål. Vi använder endast de bästa materialen och teknikerna för att säkerställa att du får en protes som ser naturlig ut och fungerar bra.

Om du har tänder som saknas eller har blivit skadade kan tandkronor och broar vara ett bra alternativ för att återställa din munhälsa och förbättra din livskvalitet. Boka en tid på Tandcentralen redan idag och låt oss hjälpa dig att hitta den bästa lösningen för dig.

Behandlingsgång

Behandlingen för att sätta in tandkronor och broar går till på följande sätt:

  1. Första besöket: Tandläkaren undersöker munhålan och gör en noggrann undersökning av tanden eller tänderna som ska ersättas. Om tanden är skadad kan den behöva slipas ner och formas för att kunna ta emot kronan. Tandläkaren gör också avtryck av tanden och skickar det till tandteknikern som ska göra kronan eller broen.
  2. Mellanbesök: När kronan eller broen är klar kommer du tillbaka till tandläkaren för att prova den. Tandläkaren kontrollerar att kronan eller broen sitter rätt och att du har rätt byte. Om allt känns bra kan kronan eller broen sättas på plats.
  3. Slutbesök: Efter att kronan eller broen har sattts på plats är det viktigt att du återkommer till tandläkaren för en kontroll. Tandläkaren kontrollerar att allt sitter som det ska och ger dig råd om hur du ska sköta om din nya tänder.

Det är viktigt att du följer tandläkarens råd och sköter om din nya tandkrona eller tandbro på rätt sätt för att den ska hålla så länge som möjligt. Borsta tänderna noga, använd tandtråd och munskölj regelbundet och besök tandläkaren regelbundet för professionell munhygien och kontroller.

Om du har frågor om kronor och broar kan du kontakta oss

Vi hjälper gärna till med alla dina frågor och funderingar kring tandvård. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen för din munhälsa!    Genom att klicka på skicka-knappen godkänner du att vi sparar dessa uppgifter i vårt patientregister. Uppgifterna kommer att hanteras konfidentiellt enligt personuppgiftslagen (PUL/GDPR) och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Önskar du att vi raderar uppgifterna från vårt patientregister kan du närsomhelst kontakta oss på info@tandcentralen.se eller ringa 08-122 120 00.