Tandlossning

Tandlossning är en sjukdom som även kallas parodontit som börjar med att bakterier samlas i tandköttskanten så att den blir inflammerad. Det leder till att fickan mellan tanden och tandköttet blir djupare och det går inte längre att komma åt bakterierna med tandborsten.

När du är på undersökning hos oss kontrollerar vi att ditt tandkött mår bra. Om ditt tandkött är rött, svullet och blöder kan det vara tecken på tandköttsinflammation. Om du röker kan du ha tandköttsinflammation utan att det blöder.

Tandköttsinflammationen kan på sikt leda till tandlossning. Om du har tandlossningssjukdomen (parodontit) riskerar du att tappa tänderna på sikt.

 

Behandlingsgång

Tandläkaren eller tandhygienisten skrapar rent i tandköttsfickorna och tar bort bakterier och tandsten, så att inflammationer och djupa fickor kan läka ut. 

Rengöringen görs med speciella instrument och ultraljud. Om det behövs får du lokalbedövning. Efter cirka 3-4 månader brukar fickorna ha minskat, men den del av tandfästet som förstörts kan oftast inte återskapas.