Behandlingar

Vanliga frågor

Tandlossning är när tanden lossnar från tandköttet och blir ostabilt.
Tandlossning kan orsakas av t.ex. karies, parodontit (gummasjukdom) eller skada på tanden.
Du kan förebygga tandlossning genom att borsta tänderna regelbundet, använda tandtråd och besöka tandläkaren regelbundet för undersökning och rengöring.
Om tandlossning inte behandlas kan tanden falla ut eller behöva dra uts. Detta kan leda till mer utförlig och kostsam behandling i framtiden.
Tandlossning behandlas vanligtvis genom att tanden får en krona eller en annan form av täckning. Det kan också behövas mer utförlig behandling såsom rotfyllning eller parodontitbehandling. Rådfråga din tandläkare om du misstänker att du har tandlossning och vad som är lämplig behandling för just din situation.
För att förebygga tandlossning är det viktigt att du sköter din munhygien och går på regelbundna tandläkarbesök. Det råder ingen tvekan om att det enklaste sättet att göra det är att borsta tänderna två gånger om dagen och använda hjälpmedel som tandtråd, tandstickor och mellanrumsborstar för att rengöra mellan tänderna. Om du röker, ökar du risken för tandlossningssjukdomar, förstör sjukdomsförloppet och försämrar läkningen. Ärftlighet för parodontit kan påverka sjukdomsprocessen, men du kan ofta motverka det genom daglig och noggrann rengöring av tänderna.

Tandlossning

Tandlossning är ett vanligt problem som kan orsakas av olika faktorer, såsom karies, tandbrist, tandreglering eller andra tandvårdsproblem. Tandlossning innebär att tänderna lossnar från tandköttet och kan leda till förlorade tänder, tandvärk och andra tandproblem.

För att förebygga tandlossning är det viktigt att du tar hand om dina tänder genom att borsta dem två gånger om dagen, använda tandtråd och besöka tandläkaren regelbundet. Det är också viktigt att du äter en balanserad kost och undviker sockerrika livsmedel, eftersom dessa kan öka risken för tandlossning.

Om du redan har tandlossning kan det vara bra att söka hjälp hos en tandläkare för att förebygga ytterligare tandlossning och för att återställa din munhälsa. På Tandcentralen erbjuder professionell hjälp med tandlossning och våra erfarna tandläkare hjälper dig att hitta den bästa lösningen för dina behov.

Det finns olika behandlingsmetoder för tandlossning, inklusive tandproteser, kronor och broar, tandreglering och tandimplantat. Våra tandläkare hjälper dig att välja den bästa behandlingen för dina behov och ser till att du får den bästa möjliga vården.

Det är viktigt att du inte väntar för länge med att söka hjälp för tandlossning, eftersom problemet kan bli värre med tiden. Om du misstänker att du har tandlossning eller har andra tandvårdsproblem, tveka inte att kontakta oss för mer information och rådgivning. Vi hjälper dig att hitta den bästa lösningen för dina behov och ser till att du får den bästa möjliga vården.

Behandlingsgång

Tandläkaren eller tandhygienisten skrapar rent i tandköttsfickorna och tar bort bakterier och tandsten, så att inflammationer och djupa fickor kan läka ut.
Rengöringen görs med speciella instrument och ultraljud. Om det behövs får du lokalbedövning. Efter cirka 3-4 månader brukar fickorna ha minskat, men den del av tandfästet som förstörts kan oftast inte återskapas.

Om du har frågor om tandlossning kan du kontakta oss

Vi hjälper gärna till med alla dina frågor och funderingar kring tandvård. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen för din munhälsa!    Genom att klicka på skicka-knappen godkänner du att vi sparar dessa uppgifter i vårt patientregister. Uppgifterna kommer att hanteras konfidentiellt enligt personuppgiftslagen (PUL/GDPR) och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Önskar du att vi raderar uppgifterna från vårt patientregister kan du närsomhelst kontakta oss på info@tandcentralen.se eller ringa 08-122 120 00.