Barntandvård

Barns mjölktänder kan också få hål och därför är det viktigt att ta hand om dem. De kan avgöra hur vuxentänderna kommer bli i framtiden.

På Tandcentralen strävar vi efter att ta hand om barnen på bästa sätt och vända tandvård till något roligt. Hos oss möter ditt barn personal med hög kompetens. Vi samarbetar även med specialister inom barntandvård.

På Tandcentralen jobbar vi även med att utbilda föräldrar och barn i hur man på bästa sätt kan ta hand om dem små tänderna.

Hur går det till?

Redan från två eller tre års ålder får de barn som är listade hos kallelser för att komma på undersökning. Självklart är barn i alla åldrar välkomna till oss. Efter undersökningen görs individuell bedömning av barnets behov och därefter avgörs hur ofta ditt barn skall komma till oss. Vanligt vis är det vartannat år, ibland oftare.

I Sverige har vi fri tandvård upp till det året de fyller 23 år. Tandcentralen jobbar på uppdrag av Stockholms Landsting och ditt barn behandlas gratis hos oss. Vi undersöker även bettfel och tandanlagfel som kan tas om hand med tex tandställning. Också kostnadsfritt.

Om ditt barn har ett bettfel skickas en remiss till Stockholms Landstings konsulttandläkare. I vissa fall görs en bedömning att ditt barn skall visas för en specialist inom ortodonti hos oss på Tandcentralen. Därefter avgörs om ditt barn har rätt till tandställning eller om man kan behandla bettfelet på andra behandlingssätt. Vad som gäller i just ditt barns all får du mer detaljerad information om det blir aktuellt.

 

 

  Klink:

  Genom att klicka på Lista mitt barn!-knappen godkänner du att vi sparar dessa uppgifter i vårt patientregister. Uppgifterna kommer att hanteras konfidentiellt enligt personuppgiftslagen (PUL/GDPR) och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Önskar du att vi raderar uppgifterna från vårt patientregister kan du närsomhelst kontakta oss på info@tandcentralen.se eller ringa 08-122 120 00.

  Nedan finner du hur vi valt att jobba med projektet

  Vi på Tandcentralen vet att tandläkarbesök många gånger kan vara lite nervöst. Därför har vi satsat på att inreda barn rummen pedagogiskt. Vi vill att barnen skall tycka att det är roligt att ta hand om sina tänder och gå till tandläkaren. Barn rum är inredda med noggrant utvalda material och ”leksaker” för att ditt barn skall känna sig bekväm. Vi anser att det är viktigt att barnen som besöker oss känner att det är ett roligt äventyr istället för att känna rädsla och obehag.
  Tandcentralen anordnar barndagar med aktiviteter för vuxna och barn, teater, utdelning av hjälpmedel och utbildningar i munvård. Barndagarna anordnas både på kliniken men även på Förskolor och skolor som samarbetar med Tandcentralen. Vi har även barndagar på bibliotek och vid olika festivaler och aktivitetsdagar i olika områden. Håll utkik på hemsidan för uppdateringar när och var nästa barndag skall hållas. Det brukar uppskattas både av stora som små! Har ditt barns förskola inte ett pågående samarbete med oss? Önskar du delta i barndagarna tillsammans med ditt barn? Maila eller ring oss så kontaktar vi förskolan för att utforma ett samarbete!
  I samarbete med Oral B, Plackers och 3M har vi valt att utforma tandvårdskit för barnen. Tandvårdskiten är anpassade för barn och innehåller noggrant utvalda hjälpmedel. Det är viktigt att barn upplever tandvård som rologt och nödvändigt, därför satsar vi på hjälpmedel med barnmotiv och som är utformade att passa de små tänderna. Med kiten delas även information ut om hur du på bästa sätts kall använda dem olika hjälpmedlen. Kit delas ut vid dem lika barndagarna som hålls eller vid den första undersökningen hos oss, fråga oss gärna så berättar vi mer!.
  Kom och träffa Tandcentralens figurer Tandis och Tigris! Tandis och Tigris har designats och utformats för att på bästa pedagogiska sätt hjälpa ditt barn men munvård. Figurerna figurerar vid tandvårdsdagarna genom teater, lekar och massa andra aktiviteter.
  Tandcentralen har valt att satsa på riktad information. Vi tycker att det är viktigt att informationen är anpassad till den som skall läsa den. Alla föräldrar har rätt att få rätt utbildning i hur dem skall hjälpa sina barn med sin tandvård men även var dem kan få den hjälpen. Därför har vi valt att utforma broschyrer översatta till 10 olika språk som delas ut till dig om projektet och var du kan vända dig för frågor och hjälp. Även barn behöver information anpassad, främst till sin egen ålder. Tandcentralen har därför valt att satsa på sagor om tandvård för att inspirera och anpassa utbildningen av barn. Även här återkommer Tandis och Tigris i en barnbok som Tandcentralen utformat för ditt barn.

  Barnprojekt Barnens rätt till ett leende

  På Tandcentralen har vi valt att satsa på barnen. Barn är morgondagen och samhällets framtid. Därför är det viktigt att ta hand om dem små.  På Tandcentralen har vi på eget initiativ startat ett barnprojekt. Projektet heter LÅT MITT BARN LE och görs i samarbete med Personal på Tandcentralen och specialister kopplade till Tandcentralen men även företag som Oral B, Plackers, samt 3M.

  Vår vision är att barn skall kunna le och äta utan att känna obehag. Tyvärr är det så att vi många gånger upptäcker att barn som har hål kommer till oss när det redan har gått för långt. Därför är det viktigt att satsa på förebyggande åtgärder.

  Vi på Tandcentralen har områdesansvar för barn och ungdomar i våra geografiska områden!

  På uppdrag av Region Stockholm