Behandlingar

Vanliga frågor

Behandlingsgången för en bettskena kan se ut på följande sätt: Konsultation: Innan behandlingen påbörjas kan det vara nödvändigt att du träffar din tandläkare för en konsultation. Detta kan innebära att du får göra en undersökning av munhålan, ta röntgenbilder eller få en bedömning av dina tänder och tandkött. Tandläkaren kan också ställa frågor om dina symtom och vilka besvär du upplever för att kunna avgöra om en bettskena är lämplig för dig. Impression: För att skapa en bettskena som passar just dina tänder behövs en avtrycksgjutning, också kallad impression. Detta görs genom att du biter ner i ett mjukt material som sedan skickas till en tandtekniker som gjuter upp en skena av hårdplast baserat på avtrycket. Anpassning: När bettskenan är färdiggjuten kommer du att få en tid för anpassning. Vid anpassningen provar du på bettskenan och tandläkaren kan justera den så att den sitter bekvämt
Huvudvärk, ömma käkleder och svårt att gapa på morgonen är en del av symptomen. Men ibland kan man vara omedveten om att man gnisslar eller pressar tänderna både under dagtid men främst under natten. Tandläkaren kan upptäcka slip fasetter på tänderna som antyder på gnissling eller pressning. Man kan även i vissa fall se på en så kallad panorama röntgen om käkleden är belastad och ”sliten” på grund av gnissling/pressning av tänderna.
Bettskenan används främst under natten, men kan i vissa fall även användas under dagtid. Bettskenan ”klickas” ovanpå tänderna för att skydda tänderna och avlasta käkleden. En bettskena utformas åt antingen överkäken eller underkäken.
Det finns specialutformningar av bettskenor som man kan använda för dig som har svåra kväljningsreflexer. En annan sak som är viktig att tänka på är att man ger det lite tid tillsman vänjer sig. Det är alltid lite jobbigare i början när man är ovan. Vanligtvis brukar man kunna använda den problemfritt och utan obehag redan efter ca 1-2 veckor.
Första besöket gör tandläkaren en bedömning om du behöver en bettskena. Man gör en så kallad bett fysiologisk undersökning. När man fastställt detta tar man en avtryck som skickas till tandteknikern. Om inga kompletteringar behövs får du en ny tid för provning och utlämning av bettskenan. Totalt brukar en sådan behandling ta 2 besök.

Bettskena - vid tandgnissling och tandpressning

Bettskena är en enkel men effektiv metod för att skydda dina tänder och minska risken för tandlossning. En bettskena är en gummi- eller plastskena som du bär när du sover för att skydda dina tänder från att gnugga mot varandra. Detta kan hjälpa till att förebygga tandlossning, tandköttsproblem och andra tandvårdsproblem.

Om du har tandlossning eller överkänslig tandkött kan en bettskena vara en bra lösning för att skydda dina tänder. En bettskena kan också vara användbar om du har tandreglering och vill skydda dina tänder från skador.

På Tandcentralen i Stockholm erbjuder professionell hjälp med att välja och anpassa en bettskena som passar dina behov. Våra erfarna tandläkare och tandhygienister hjälper dig att hitta den bästa lösningen för att skydda dina tänder.

Att använda en bettskena är enkelt. Du bara sätter på den innan du lägger dig till sängs och tar av den när du vaknar. Det är viktigt att du använder bettskenan varje natt för att få maximal effekt.

Att vårda bettskenan är också enkelt. Du kan rengöra den med ljummet vatten och en tandborste och torka av den med en handduk. Det är också viktigt att du byter ut bettskenan regelbundet för att förhindra att den blir möglig eller smutsig.

Om du är intresserad av att använda en bettskena för att skydda dina tänder, tveka inte att kontakta oss på Tandcentralen för mer information och rådgivning.

Vårt team av erfarna tandläkare och tandhygienister hjälper dig att hitta den bästa lösningen för dina behov.

Om du har frågor om bettskena kan du kontakta oss

Vi hjälper gärna till med alla dina frågor och funderingar kring tandvård. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen för din munhälsa!    Genom att klicka på skicka-knappen godkänner du att vi sparar dessa uppgifter i vårt patientregister. Uppgifterna kommer att hanteras konfidentiellt enligt personuppgiftslagen (PUL/GDPR) och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Önskar du att vi raderar uppgifterna från vårt patientregister kan du närsomhelst kontakta oss på info@tandcentralen.se eller ringa 08-122 120 00.