Bettskena - vid tandgnissling och tandpressning

En bettskena kan behövas om du gnisslar, biter ihop eller pressar dina tänder under dag eller nattetid. Symptomen kan variera men om man ofta vaknar med huvudvärk, eller värk i käkarna kan det vara ett tecken på att man behöver en bettskena. Ett annat sätt att upptäcka problemet är om tandläkaren vid undersökning upptäcker slitna eller skadade tänder.

Behandlingsgång

Bettskena framställs genom att man tar ett avtryck på patientens egna tänder och ett skydd görs av tandtekniker. Orsaken är nästan alltid stressrelaterad. Man sover med denna och besvären lindras eller försvinner helt.

Frågor och svar

Huvudvärk, ömma käkleder och svårt att gapa på morgonen är en del av symptomen. Men ibland kan man vara omedveten om att man gnisslar eller pressar tänderna både under dagtid men främst under natten. Tandläkaren kan upptäcka slip fasetter på tänderna som antyder på gnissling eller pressning. Man kan även i vissa fall se på en så kallad panorama röntgen om käkleden är belastad och ”sliten” på grund av gnissling/pressning av tänderna.
Bettskenan används främst under natten, men kan i vissa fall även användas under dagtid. Bettskenan ”klickas” ovanpå tänderna för att skydda tänderna och avlasta käkleden. En bettskena utformas åt antingen överkäken eller underkäken.
Det finns specialutformningar av bettskenor som man kan använda för dig som har svåra kväljningsreflexer. En annan sak som är viktig att tänka på är att man ger det lite tid tillsman vänjer sig. Det är alltid lite jobbigare i början när man är ovan. Vanligtvis brukar man kunna använda den problemfritt och utan obehag redan efter ca 1-2 veckor.
Första besöket gör tandläkaren en bedömning om du behöver en bettskena. Man gör en så kallad bett fysiologisk undersökning. När man fastställt detta tar man en avtryck som skickas till tandteknikern. Om inga kompletteringar behövs får du en ny tid för provning och utlämning av bettskenan. Totalt brukar en sådan behandling ta 2 besök.