Behandlingar

Vanliga frågor

Tandsten är en hård beläggning som bildas på tänderna och som består av bakterier, saliv, matrester och kalk. Tandsten kan orsaka olika problem som karies, parodontit och missfärgning av tänderna.
Tandsten borttagning behövs för att ta bort tandsten och förbättra munhälsan. Behandlingen kan hjälpa till att förebygga karies och gummasjukdom och kan även förbättra tandfärgen och andedräkten.
Tandsten borttagning går till på olika sätt beroende på hur mycket tandsten det är och var tandstenen sitter. Vanligtvis börjar behandlingen med att tandläkaren eller tandhygienisten bedömer tänderna och tar röntgenbilder för att avgöra vilken behandling som är lämplig. Därefter kan behandlingen innebära att tandstenen skrapas bort med hjälp av olika verktyg eller att tandstenen bryts upp med ultraljud.
Tandsten borttagning är vanligtvis smärtfri. Du kan eventuellt känna av trycket under behandlingen, men det är vanligtvis inte obehagligt. Om du är orolig för smärta kan du be din tandläkare eller tandhygienist att ge dig lokalbedövning för att göra behandlingen mer behaglig. Det är viktigt att du berättar för din tandläkare eller tandhygienist om du har några smärtproblem eller om du har en känslighet för tryck så att behandlingen kan anpassas efter dina behov.
Hur lång tid en tandsten borttagning tar beror på hur mycket tandsten det är och var tandstenen sitter. Behandlingen kan ta allt från några minuter till en timme eller mer. Din tandläkare eller tandhygienist kan ge dig en uppskattning av hur lång behandlingstiden kommer att bli och vad du kan förvänta dig av behandlingen.

Tandstensborttagning

Tandsten är ett skikt av hårt beläggning som kan bildas på tänderna och som kan orsaka tandvärk och andra tandproblem. Tandsten bildas när plack, som är en film av bakterier och matrester som fastnar på tänderna, torkar och bildar en hård krusta. Tandsten kan också bildas om du inte borstar dina tänder regelbundet eller om du har en oregelbunden munhygien.

Tandstenborttagning är en form av professionell tandvård som används för att avlägsna tandsten och förebygga tandproblem. Tandstenborttagning kan göras av tandläkare eller tandhygienister och innebär att tandstenen skrapas bort med specialverktyg. Tandstenborttagning är en snabb och enkel metod för att förbättra munhälsan och förebygga tandproblem.

På Tandcentralen erbjuder professionell hjälp med tandstenborttagning. Våra erfarna tandläkare och tandhygienister hjälper dig att välja den bästa behandlingen för dina behov och se till att du får den bästa möjliga vården.

Om du tror att du har tandsten eller har andra tandvårdsproblem, tveka inte att kontakta oss för mer information och rådgivning. Vi hjälper dig att hitta den bästa lösningen för dina behov och ser till att du får den bästa möjliga vården.

Det är viktigt att du tar hand om dina tänder regelbundet för att hålla dem i bra skick och för att förebygga tandproblem som tandsten. Detta kan innebära att du behöver borsta dina tänder två gånger om dagen, använda tandtråd och besöka tandläkaren regelbundet. Det är också viktigt att du äter en balanserad kost och undviker sockerrika livsmedel,

eftersom dessa kan öka risken för tandsten och karies.

Om du har frågor om tandstenborttagning eller andra tandvårdsbehandlingar, tveka inte att kontakta oss för mer information och rådgivning. Vi hjälper dig att hitta den bästa lösningen för dina behov och ser till att du får den bästa möjliga vården.

Om du har frågor om tandsten kan du kontakta oss

Vi hjälper gärna till med alla dina frågor och funderingar kring tandvård. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen för din munhälsa!    Genom att klicka på skicka-knappen godkänner du att vi sparar dessa uppgifter i vårt patientregister. Uppgifterna kommer att hanteras konfidentiellt enligt personuppgiftslagen (PUL/GDPR) och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Önskar du att vi raderar uppgifterna från vårt patientregister kan du närsomhelst kontakta oss på info@tandcentralen.se eller ringa 08-122 120 00.