Tandstens borttagning

Tandsten är ett vanligt problem som alla har idag. När tandsten har bildats kan du inte borsta bort den själv. Du måste få hjälp av en tandhygienist eller tandläkare som skrapar bort den med speciella verktyg.
Tandsten är bakteriebeläggning som lägger sig på tandytan. Om den får sitta kvar på tandytan förenas den med de olika kalk salterna som finns i saliven. Denna blandning hårdnar snabbt och blir till tandsten. På sikt kan tandsten orsaka båda karies och tandköttsinflammation och sedan tandlossning.

Det är väldigt viktigt att ta bort tandsten i god tid.

Tandhygienisten gör ordentligt rent runt alla tänder samt putsar och polerar. Ger även goda instruktioner i hur man gör rent och vad man kan behöva för hjälpmedel. Allt detta går att inhandla här vid besöket. Syftet är att du behålla dina tänder livet ut.  Om man går regelbundet till tandhygienisten kan man undvika inflammation som orsakas av tandsten.  

 

Behandlingen kan göra att det ilar något. Om du upplever det som obehagligt kan du självklart få bedövning. Bedövning finns att få både i kräm form som appliceras på tandköttet, men även som injektion för mer omfattande bedövning.
Beroende på omfattningen kan besöks tiden variera. Därför görs en individuell bedömning varpå tandhygienisten informerar dig om behandling gång, tid och kostnad.
Vi rekommenderar besök hos tandhygienisten var 6:e månad om man för övrigt är frisk, vid andra sjukdomstillstånd kan besöken behöva vara oftare. En sådan bedömning görs av din tandhygienist eller tandläkare. Och du informeras om detta.