Rotfyllning

När ett hål blivit så stort så att bakterier eller karies kommit in i tandpulpan, måste en rotfyllning göras. Rotfyllning görs att förhindra värk och infektion. En obehandlad infekterad tandpulpa kan leda till att en förändring i käkbenet uppstår.

Behandlingsgång

Tandläkaren tar en röntgen och sedan får du bedövning, öppnar sedan tanden för att få bort den skadade nervvävnaden i kanalerna. En tand kan ha mellan 1-4 stycken kanaler.

På Tandcentralen jobbar vi med maskinell rensning av rotkanalen för att uppnå det bästa resultat. Kanalerna rensas och diametern i kanalen ökas så att den kan fyllas med ett rotfyllningsmaterial. Detta kan ta mer än en behandlingsgång.

Symptombilden för tänder som behöver rotfyllas kan variera väldigt mycket beroende på vilket stadie sjukdomsförloppen har nått. En del kan känna en molande kraftig värk som kommer och går, främst under natten. Andra är helt symptomfria till följd av att nerven är så pass infekterad av bakterier. Det allra bästa sättet att få korrekt diagnos och förslag till rätt behandling är att göra en undersökning hos din tandläkare.
Tiden för varje behandlingsgång varierar beroende på behandlingsbehovet. En del tänder går snabbt att behandla, andra behöver lite längre tid. Beroende på hur många kanaler tanden har och hur tanden mår. kan man behöva komma mer än en gång. Ibland räcker en sittning och ibland behövs två besök eller fler. Vanligast är två besök, ena besöket för att rensa och lägga in antibakteriellt i kanaler som får verka tills nästa besök, och vid andra besöker spola, rengöra och fylla kanalerna och tanden.
Vi strävar alltid efter att du som patient skall få en smärtfri behandling. Därför behandlar vi dig under bedövning för att du inte skall känna något.