Behandlingar

Vanliga frågor

Den bedömningen görs av din behandlande tandläkare i samråd med dig. För att vara säker kan du boka en tid för en undersökning.
Beroende på omfattningen på din behandling kan detta variera. Men normalt tar det cirka 3-4 besök.
Nej, behandlingen är smärtfri och ingen bedövning behövs.

Proteser

En avtagbar tandprotes är ett sätt att ersätta förlorade eller oreparerbara tänder. De är anpassade individuellt genom avgjutningar och kan användas för att ersätta enstaka tänder, tänder på rad, eller hela tandlösa käkar.

Tandproteser består av konstgjorda tänder och konstgjort tandkött, och kan tas ut och sättas in av patienten själv. Det finns olika typer av tandproteser, inklusive helproteser, som ersätter alla tänder, och delproteser, som ersätter en del av tandraden eller enstaka tänder. Helproteser är avtagbara och placeras som en sugkopp i överkäken eller på den tandlösa käken, medan delproteser fästs i munnen med klamrar på de tänder som finns kvar.

Det rekommenderas att delproteser lämnas i munnen även under natten, men helproteser kan vila i vatten under natten efter att de har rengjorts.

På Tandcentralen erbjuder professionell hjälp med tandproteser. Våra erfarna tandläkare och tandtekniker hjälper dig att välja den bästa typen av tandprotes för dina behov och anpassar den för att passa perfekt.Om du är intresserad av att få tandproteser eller vill veta mer om dina olika alternativ, tveka inte att kontakta oss för mer information och rådgivning. Vi hjälper dig att hitta den bästa lösningen för dina behov och ser till att du får den bästa möjliga vården.Det är viktigt att du tar hand om dina tandproteser regelbundet för att hålla dem i bra skick och förlänga deras livslängd. Det kan innebära att du behöver rengöra dem med en speciell tandprotesrengöring eller att du behöver besöka tandläkaren för regelbunden vård.Om du har tandproteser eller är intresserad av att få tandproteser, rekommenderar vi att du kontaktar oss för rådgivning och vård.

Hur tar jag hand om min tandprotes?

Det finns olika saker du kan göra för att vårda dina tandproteser och få dem att hålla längre. Det är viktigt att skölja både munnen och protesen efter varje måltid och rengöra protesen två gånger dagligen med en protesborste och exempelvis diskmedel.

Det är också viktigt att rengöra gommen, tandköttet och de kvarvarande tänderna två gånger om dagen för att upprätthålla en god blodcirkulation i munnens slemhinnor.

Om du har tandsten på protesen kan du använda en speciell rengöring som finns att köpa på apoteket, men om det inte fungerar ska du kontakta tandvården.

Helprosser i båda käkarna bör tas ut på natten för att ge slemhinnan vila och för att minska risken för tandpressning.

Delproteser bör däremot lämnas i munnen på natten för att bevara passformen till tänderna. Proteser gjorda av polymetylakrylat som inte används på natten ska förvaras i vatten och vattnet bör bytas var fjortonde dag.

Proteser kan förvaras torrt om de inte ska användas under en längre period. Det är viktigt att vara försiktig när du äter med proteser för att förhindra skador och försök att tugga på båda sidorna av munnen för att fördela belastningen jämnt. Det är också bra att äta mjuk och klippt mat och att undvika att tugga på hårda föremål som nötter och godis.

Proteser kan skadas av höga temperaturer så det är bra att undvika att äta och dricka för varmt. Det är också viktigt att besöka tandläkaren regelbundet för att se till att protesen sitter ordentligt och att munnen är hälsosam.

Om du har frågor om proteser kan du kontakta oss

Vi hjälper gärna till med alla dina frågor och funderingar kring tandvård. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen för din munhälsa!    Genom att klicka på skicka-knappen godkänner du att vi sparar dessa uppgifter i vårt patientregister. Uppgifterna kommer att hanteras konfidentiellt enligt personuppgiftslagen (PUL/GDPR) och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Önskar du att vi raderar uppgifterna från vårt patientregister kan du närsomhelst kontakta oss på info@tandcentralen.se eller ringa 08-122 120 00.