Behandlingar

Vanliga frågor

En tand kan behöva dras ut på grund av t.ex. karies, parodontit (tandköttssjukdom), skada på tanden eller platsbrist i munnen.
Under en tandutdragning bedövar tandläkaren området kring tanden. Därefter lossar tandläkaren tanden från tandköttet och drar ut den med hjälp av speciella verktyg.
Tidsspannet för att dra ut en tand varierar beroende på tandens storlek och läge. En tand kan dras ut på några minuter, medan en mer komplicerad tand kan ta längre tid.
Återhämtningstiden efter en tandextraktion kan variera beroende på vad som krävs för behandlingen och hur komplicerad den var. I allmänhet kan du förvänta dig att du känner dig trött och kan ha ont i några dagar efter behandlingen. Det är viktigt att följa tandläkarens råd och instruktioner för att underlätta återhämtningen och minska risken för komplikationer. Detta kan innebära att du ska vila, inte äta viss mat eller dricka, eller använda mediciner för att lindra värken. Du kan också behöva återbesöka tandläkaren för kontroll och vidare behandling. Överlag kan du förvänta dig att återhämtningen tar några dagar till några veckor beroende på tandextraktionens omfattning och din egen hälsa.
Efter en tandextraktion är det viktigt att vänta tills bedövningen har släppt innan du äter. När bedövningen har lagt sig kan du äta som vanligt, men det kan vara bra att undvika att tugga på sidan där tanden har dragits ut. De första dagarna efter en tandextraktion kan det vara lämpligt att äta mjukare mat och att undvika varma drycker. Om det fastnar mat i såret efter en tandextraktion är det bäst att försöka skölja och gurgla bort resterna. Om det inte går kan du försiktigt använda en bomullspinne för att få bort maten. Försök att behålla blodkoaglet i såret så länge som möjligt, eftersom det hjälper till att läka håligheten snabbare utan besvär.

Då bör du söka akut

Om du upplever smärta i din munhåla, tandvärk eller ömmande och skört tandkött är det viktigt att du söker tandvård för ett akutbesök. Om du har värk i en tand är det viktigt att boka en akuttid för att låta en tandläkare undersöka tanden. Vid akuta smärtor kommer tandläkaren att göra en initial undersökning för att fastställa orsaken till smärtan och ställa en diagnos. Det är viktigt att söka tandvård akut om du upplever svår smärta eller besvär.

Tandutdragning

På Tandcentralen erbjuder vi högkvalitativ tandvård för att ge våra patienter det vackra leende de alltid har drömt om. Vårt team består av erfarna tandläkare och tandsköterskor som har den kunskap och erfarenhet som krävs för att säkerställa att du får den bästa möjliga vården.

Tandutdragning är en kirurgisk behandling där en tand dras ut. Detta kan vara nödvändigt av olika anledningar, som till exempel:

  • Skadade tänder: Om en tand har skadats på grund av olycka eller trauma kan den vara svår att rädda och därför behöva tas bort.
  • Sjuka tänder: Om en tand är sjuk, till exempel på grund av karies eller en infektion, kan den behöva tas bort för att förhindra att sjukdomen sprider sig till andra tänder eller vävnader.
  • Trångt mellanrum: Om du har trångt mellanrum mellan tänderna kan det vara nödvändigt att ta bort en tand för att ge plats åt andra tänder att växa rätt.
  • Överskott av tänder: Om du har ett överskott av tänder kan det vara nödvändigt att ta bort en tand för att ge plats åt andra tänder att växa rätt.

Om du är intresserad av tandutdragning tandvård hos Tandcentralen rekommenderar vi att du bokar en konsultation så att vi kan diskutera dina mål och förväntningar. Vi ser fram emot att hjälpa dig att få det vackra leende du alltid har drömt om!

Behandlingsgång

När du besöker din tandläkare är det viktigt att du berättar för dem om alla mediciner du tar och om du har några sjukdomar som kan påverka läkningsprocessen. Denna information kan påverka behandlingsplanen. Tandläkaren kommer att granska din medicinska historia och ta de röntgenbilder som behövs för att utföra behandlingen på rätt sätt. Röntgenbilderna låter tandläkaren se tandens längd, position och form. De måste också beakta tandens rötter i relation till närliggande nerver, så ytterligare röntgenundersökningar kan behövas. Tandläkaren kommer att avgöra komplexiteten av proceduren och om den anses vara mycket svår, kan du bli remitterad till en specialist.

Behandlingen börjar med att bedöva området runt tanden med lokalbedövning. Olika tekniker kan behövas beroende på komplexiteten av tandutdragningen. För större ingrepp kan kirurgi behövas, medan enklare utdragningar kan göras med hjälp av ett instrument som kallas elevator. Tandläkaren kan också behöva forma det underliggande benet om det behövs. Efter att tanden har dragits ut kan såret behöva sys, men detta är inte alltid nödvändigt.

Det är viktigt att hålla området rent för att förebygga infektioner efter att tanden har tagits bort. Du kommer att bli ombedd att bita ihop på en steril gasväv i cirka 30 minuter för att hjälpa blodet att levra sig.

Du bör inte röka eller använda nasala produkter under de närmaste 24 timmarna och undvik att rengöra tänderna i närheten av utdragningsområdet.

Det är vanligt att uppleva obehag och värk i upp till en vecka efter tandutdragningen. Tandläkaren kan skriva ut smärtlindring om det behövs. Följ tandläkarens rekommendationer för hur du ska sköta din munhygien efter utdragningen.

Hur ersätter jag en utdragen tand?

En tand som har förlorats kan nästan alltid ersättas på något sätt. Den behandlande tandläkaren kommer att rekommendera den lösning som är bäst för dig och dina individuella förutsättningar. Om en synlig tand måste tas bort kan du få en provisorisk protes tills en permanent lösning kan erbjudas. Tandimplantat är ofta ett bra alternativ för att ersätta förlorade tänder.

Om du har frågor om tandutdragning kan du kontakta oss

Vi hjälper gärna till med alla dina frågor och funderingar kring tandvård. Tveka inte att kontakta oss så hjälper vi dig att hitta den bästa lösningen för din munhälsa!



    Genom att klicka på skicka-knappen godkänner du att vi sparar dessa uppgifter i vårt patientregister. Uppgifterna kommer att hanteras konfidentiellt enligt personuppgiftslagen (PUL/GDPR) och kommer inte att lämnas ut till tredje part. Önskar du att vi raderar uppgifterna från vårt patientregister kan du närsomhelst kontakta oss på info@tandcentralen.se eller ringa 08-122 120 00.